logo logo tekst 'Levenspad Dementie'

Instellingen aanpassen

Wie ben je?

Waar woon je?

Specifieke situatie

Migratieachtergrond

Diagnose

Ga naar de algemene informatie voor deze fase

  

Meer dementie

Het aantal mensen met dementie groeit verhoudingsgewijs sneller onder migranten. Toch wordt dementie vaak niet herkend. De eerste generatie migranten komt minder snel bij de huisarts met klachten over het geheugen. Dit komt vaak doordat de signalen van dementie worden gezien als normaal ouder worden. Daarnaast kan de oudere generatie met een migratieachtergrond vaak niet goed lezen of schrijven, wat ervoor zorgt dat de bekende screeningsinstrumenten niet altijd goed werken. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze culturele en taalkundige barrières de diagnose bemoeilijken.

Diagnose

Er zijn verschillende testen en onderzoeken die professionals gebruiken om dementie te diagnosticeren. Bij migranten kan het moeilijker zijn om de standaard screeningsinstrumenten in te zetten, bijvoorbeeld vanwege taalbarrières of analfabetisme. Daarom kunnen alternatieve benaderingen nodig zijn, zoals:

Gesprekken met familieleden: Het is belangrijk om in gesprek te gaan met familieleden of naasten om een goed beeld te krijgen van de dagelijkse situatie en veranderingen in gedrag. Vaak kunnen zij belangrijke informatie geven over de veranderingen die de persoon met dementie doormaakt.

Gebruik van tolken of de tolkentelefoon: Het inschakelen van een tolk kan helpen om goed te communiceren met de persoon met dementie en diens familie. Controleer wel of de persoon met dementie de vragen daadwerkelijk heeft begrepen, omdat tolken een vraag soms ook verkeerd kunnen interpreteren.

De Teach-backmethode is een manier van communicatie die helpt te controleren of de persoon met dementie en diens familie goed begrepen hebben wat er besproken is. Na een gesprek vraag je aan de persoon of familie om in eigen woorden uit te leggen wat ze hebben begrepen. Dit helpt om misverstanden te voorkomen en zorgt ervoor dat belangrijke informatie goed is overgebracht.

Cognitieve testen: Bij mensen met een migratie achtergrond kan het nodig zijn om testen aan te passen, bijvoorbeeld door de taal of de inhoud van de test te vereenvoudigen. In plaats van de MMSE en de MoCa wordt dan de RUDAS (The Rowland Universal Dementia Assessment Scale) gebruikt. Dit is een korte cognitieve screeningstest op dementie, geschikt voor laaggeletterden en migranten.


Cultureel aangepaste screeningsinstrumenten: Op dit moment wordt o.a. in het Erasmus MC onderzoek gedaan naar het aanpassen van screeningsinstrumenten rekening houdend met culturele verschillen. Hier wordt bijvoorbeeld meer gebruik gemaakt van afbeeldingen.

Observatie van gedragsveranderingen: Bij mensen met een migrantie achtergrond kan het moeilijker zijn om verbale klachten te uiten. Daarom is het belangrijk om goed te letten op gedragsveranderingen, zoals verhoogde achterdocht, terugtrekking of veranderingen in eet- en slaapgewoonten.

Om te zien of er een Dementie netwerk actief is in jouw regio ga je naar het overzicht van regionale netwerken op de website van Dementie Netwerk Nederland.

Stichting
Levenspad Dementie

Contact opnemen