Diagnose dementie
Mensen met een migratieachtergrond krijgen vaak later de diagnose dementie, of soms helemaal niet. Dit komt doordat dementie voor jou en je naasten nog onbekend is. Het is belangrijk om op tijd naar de huisarts te gaan als je veranderingen merkt in je geheugen of je gedrag. Hoe sneller de diagnose wordt gesteld, hoe beter je geholpen kunt worden. Het kan ook zijn dat je geen dementie hebt, maar een ziekte waarvoor je medicijnen kunt krijgen om het beter te maken.
Hoe verloopt het diagnostisch traject bij mensen met een migratieachtergrond?
Het traject om te weten of je dementie hebt kan soms anders zijn voor mensen met een migratieachtergrond. Dit komt door taalproblemen, culturele verschillen en andere dingen. Hieronder leg ik uit hoe dit proces meestal gaat:
Signalen herkennen: Je familie of vrienden merken misschien dat je dingen vergeet, je niet goed meer kunt oriënteren of dat je gedrag verandert. Dit kan een signaal zijn van dementie, maar soms wordt dit niet meteen herkend. In sommige gevallen denkt men dat dit gewoon bij ouder worden hoort.
Bezoek aan de huisarts: De eerste stap is vaak naar de huisarts gaan. Als je de taal niet goed spreekt, kan het moeilijk zijn om goed uit te leggen wat je voelt. Misschien ga je alleen naar de huisarts voor lichamelijke klachten en niet voor mentale klachten zoals dementie. Het is belangrijk dat jij en je familie goed uitleggen wat jullie merken.
Taal en communicatie: Als je de taal niet goed spreekt, kan een tolk helpen om goed te begrijpen wat er gebeurt. De tolk kan dan aan de dokter uit te leggen wat je klachten zijn. Dit is belangrijk voor een goede diagnose.
Verwijzing naar een specialist: De huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist. Dit kan een arts zijn die veel weet over oudere mensen, of een geheugenpolikliniek in het ziekenhuis. Daar worden onderzoeken gedaan om te kijken of je dementie.
Culturele achtergrond: Je cultuur kan invloed hebben op hoe je de signalen van dementie ervaart. In sommige culturen wordt dementie niet altijd als een ziekte gezien. Daarom is het belangrijk dat de dokter of verpleegkundige uitlegt wat dementie is.
Begeleiding door een casemanager: Een casemanager dementie is iemand die je helpt met het begrijpen van de diagnose. Ook kan zij helpen bij het regelen van de juiste zorg. Zij ondersteunt ook je familie. Ze helpt jullie om met de veranderingen om te gaan.
Het is belangrijk om te weten dat het soms langer kan duren om dementie te herkennen als je een migratieachtergrond hebt. Dit komt door taalproblemen en culturele verschillen. Wees geduldig en probeer goed uit te leggen wat je merkt, zodat je de juiste zorg kunt krijgen.