logo logo tekst 'Levenspad Dementie'

Instellingen aanpassen

Wie ben je?

Waar woon je?

Specifieke situatie

Migratieachtergrond

Signaleren/niet pluis

Ga naar de algemene informatie voor deze fase

  

Dementie

Dementie is een ziekte van de hersenen. Door deze ziekte werken de hersenen niet meer zoals vroeger. Dingen die iemand altijd makkelijk kon, worden moeilijker. Dementie komt vaker voor bij mensen met een migratieachtergrond. Migranten uit niet-westerse landen hebben drie tot vier keer meer kans op dementie. Misschien weet je nog niet zoveel over dementie. Het is belangrijk om te weten dat je naasten speciale zorg nodig hebben.

Herkennen van signalen

Bij dementie veranderen er verschillende dingen. Je naasten vergeten dingen, weten soms niet meer waar ze zijn, en het gedrag verandert. Je denkt misschien dat dit normaal is als je ouder wordt. Je naasten weten misschien niet dat dementie een ziekte is. Of ze zijn bang om “gek” te worden en durven er niet over te praten.

Specifieke signalen van dementie bij mensen met een migratieachtergrond

Er zijn een paar dingen die anders kunnen zijn bij mensen met een migratieachtergrond die dementie hebben. Dit komt door cultuur, taal en hoe dementie in verschillende landen wordt gezien. Hier leg ik uit welke signalen vaker kunnen voorkomen of anders kunnen zijn:

Moeite met taal: De eerste tekenen van dementie zijn vaak te merken aan het praten. Je naaste gebruikt vaker verkeerde woorden of zegt dingen steeds opnieuw. Als je naaste de taal niet goed spreekt, kan het moeilijk zijn om te zeggen wat hij voelt. Dit maakt het lastig voor anderen om te begrijpen dat er dementie is.

Minder sociale contacten: Mensen met een migratieachtergrond hebben soms minder vrienden of familie in Nederland. Dit kan ervoor zorgen dat ze zich eenzaam voelen of minder steun krijgen. Het kan ook moeilijker zijn om veranderingen in gedrag of geheugen te herkennen.

Meer angst of achterdocht: Door de cultuur waarin je naaste is opgegroeid, kan hij zich sneller angstig of achterdochtig voelen. Dit kan ervoor zorgen dat hij dingen ziet of denkt die er niet zijn, of dat hij mensen, zoals zorgverleners, niet vertrouwt.

Hulp niet willen accepteren: In sommige culturen wordt niet altijd gesproken over ziek zijn of mentale problemen. Hierdoor denkt je naaste misschien dat hij geen hulp nodig heeft. Hij kan zich schamen of denken dat dementie niet echt is.

Moeite met belangrijke rituelen: Bij dementie kan het moeilijk zijn om dingen te doen die belangrijk voor jullie cultuur zijn, zoals bidden of deelnemen aan andere rituelen. Dit kan verwarrend en verdrietig zijn, omdat deze rituelen veel betekenen. De persoon met geheugenklachten doet dit niet expres, maar vergeet het echt.

Lichamelijke klachten in plaats van mentale klachten: Soms heeft je naasten lichamelijke klachten zoals pijn of vermoeidheid, maar zijn er ook mentale klachten, zoals vergeetachtigheid. Dit kan het moeilijk maken voor anderen om te begrijpen dat er dementie is.

Het is belangrijk om te weten dat dementie zich bij iedereen anders kan uiten. Het kan helpen om met de familie of mensen uit de cultuur van je naaste te praten. Zij kunnen helpen om te begrijpen wat je naaste voelt en hoe je het beste kunt ondersteunen. 

 

Om te zien of er een Dementie netwerk actief is in jouw regio ga je naar het overzicht van regionale netwerken op de website van Dementie Netwerk Nederland.

Stichting
Levenspad Dementie

Contact opnemen