logo logo tekst 'Levenspad Dementie'

Instellingen aanpassen

Wie ben je?

Waar woon je?

Specifieke situatie

Migratieachtergrond

Leven met dementie

Ga naar de algemene informatie voor deze fase

  

Samen zorgen

Zorg je voor een naaste met dementie? Dan is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Dit helpt je om het vol te houden. Het kan soms zwaar zijn, omdat je je steeds moet aanpassen. Zorgverleners zoals de wijkverpleegkundige of huishoudelijke hulp kunnen je helpen en sommige taken van je overnemen. Dit is misschien niet gebruikelijk in jou cultuur. Mensen die hulp krijgen houden het zorgen voor een naaste met dementie vaak langer vol.  Er zijn casemanagers die verschillende talen spreken, zodat ze je beter kunnen begrijpen.

Het levensverhaal

Je naaste voelt zich beter als hij of zij zich op zijn gemak voelt. Daarom is het belangrijk dat de mensen die voor je naaste zorgen, weten wie hij is en wat hij leuk vindt of niet leuk vindt. Het is goed om te weten welke wensen je naaste heeft en wat voor hem of haar belangrijk is.

Levensboek

Er is een levensboek dat je kunt invullen voor je naaste en voor de mensen die voor hem zorgen. In dit boek wordt uitgelegd wat dementie is, maar vooral is er ruimte om het levensverhaal van je naaste op te schrijven. Dit helpt de zorgverleners om beter te begrijpen wie je naaste is. Je kunt het samen met je naaste of een professional invullen.

Gezond eten en bewegen

Het is belangrijk dat je naaste gezond leeft, bijvoorbeeld door gezond te eten en voldoende te bewegen. Dit kan helpen om de dementie minder snel erger te maken. Als je naaste dit niet wil, maak er dan geen ruzie over maar vraag hulp bij de casemanager of huisarts.

Vaste dagindeling  en zinvolle activiteiten

Het kan helpen om een vaste dagindeling te hebben. Dit maakt de dag voor je naaste duidelijker. Ook geeft het jou als mantelzorger houvast. Als je naaste thuis geen activiteiten meer doet, is het ook mogelijk om deel te nemen aan activiteiten in de buurt een dagbesteding of thuisbegeleiding.

Contact met sleutelpersonen

Sleutelpersonen zijn mensen uit je eigen gemeenschap die veel weten over dementie. Ze helpen migranten met dementie en hun mantelzorgers, maar ook zorgprofessionals en de gemeente. Sleutelpersonen kunnen uitleg geven over cultuur en helpen bij de communicatie tussen mensen met andere culturele achtergronden en zorgorganisaties. Ze spelen een belangrijke rol in het verbinden van mensen die hulp nodig hebben en de zorginstanties.

Wensen

Als je naaste verder achteruitgaat en niet meer zelf kan praten, helpt het levensboek om te zorgen dat zijn of haar wensen alsnog gevolgd worden. Het is goed om de wensen van je naaste op te schrijven als hij of zij daar zelf nog over kan praten. Dit kunnen wensen zijn over de behandeling, maar ook over rituelen, eten of kleding.

Als thuis wonen niet meer gaat

Soms is het niet meer mogelijk om je naaste thuis te verzorgen. Het is dan niet veilig thuis of je hebt steeds meer hulp nodig. In dat geval is het nodig dat je naaste naar een woonzorgcentrum verhuisd.   Dit is een moeilijke beslissing. Er zijn woonzorgcentra die speciaal voor mensen met dementie en een migratieachtergrond zorgen.

Als je naaste in een woonzorgcentrum woont, blijf je betrokken bij de zorg. De zorg zal zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen en behoeften van je naaste. Het is belangrijk dat je, als mantelzorger, kunt blijven helpen daar waar dit voor jou mogelijk is.

Om te zien of er een Dementie netwerk actief is in jouw regio ga je naar het overzicht van regionale netwerken op de website van Dementie Netwerk Nederland.

Stichting
Levenspad Dementie

Contact opnemen